Docenten en scholen zien weinig in de plannen van de VVD om docenten te belonen als hun leerlingen goed presteren. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Zowel de Algemene Onderwijsbond (AOb) als de PO-Raad, de brancheorganisatie voor het primair onderwijs, denken dat leraren calculerend te werk zullen gaan bij invoering van het prestatieloon. Leraren zouden leerlingen in dat geval alleen nog maar trainen om hoge cijfers te halen. Daarnaast vinden beide organisaties dat er nu al voldoende manieren zijn om goede docenten te belonen.

De VVD wil een extra beloning voor docenten die goed presteren om het lerarenvak aantrekkelijker te maken. Daarnaast zou het docenten stimuleren extra hun best te doen.

De partij denkt dat met een begin- en een eindtoets op de basisschool of door gebruik te maken van het leerlingvolgsysteem goed kan worden vastgesteld of een docent een beloning verdient. De AOb betwijfelt of de prestaties van een leraar objectief meetbaar zijn en of een dergelijk systeem binnen vier jaar valt op te zetten.

CNV Onderwijs is gematigd positief over het voorstel van de VVD. Volgens voorzitter Michel Rog kan een prestatiebeloning leraren langer in het onderwijs houden. Daarnaast zouden de leden van de christelijke vakbond er zelf om vragen.

© Nationale Onderwijsgids