Regeringspartijen CDA en VVD lijken van mening te verschillen over de vrijheid van onderwijs. Vrijdag 15 oktober meldde de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt, dat de regering het voorstel voor de acceptatieplicht niet zal steunen.


Verbaasd
"Een acceptatieplicht verhoudt zich niet met de onderwijsvrijheid", verklaarde de minister. En: "Nu in het regeerakkoord is afgesproken dat de coalitie pal staat voor artikel 23, past daar geen steun van de VVD bij voor het voorstel dat nu in de Tweede Kamer ligt." Ook gaf Van Bijsterveldt aan de afschaffing van de enkele-feit constructie overbodig te vinden.

Kort daarna liet VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert echter weten verbaasd te zijn over de uitspraken van de CDA-bewindvoerder. In het EO-radioprogramma Dit is de dag zei zij zich niet te herkennen in de uitspraken van Van Bijsterveldt, en dat deze voor zichzelf sprak.

Vrijheid
De Besturenraad omarmt de uitspraken van Van Bijsterveldt. Zij heeft gelijk dat de wetsvoorstellen afbreuk doen aan de vrijheid van onderwijs, die op meer plaatsen in het regeerakkoord is verankerd. Het is dus niet passend als een fractie die de coalitie draagt instemt met de voorstellen.

In het geval van de acceptatieplicht is duidelijk sprake van symboolwetgeving. Voor het afschaffen van de enkele-feit constructie geldt dat het bijzonder onderwijs beperkt wordt in de benoemingsvrijheid. Van personeel mag niet meer gevraagd worden de grondslag te onderschrijven. Respecteren zou genoeg zijn.

Bron: Besturenraad