(Novum) - Premier Mark Rutte (VVD) is woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring onder vuur komen te liggen over de onderwijsplannen van het nieuwe kabinet. 'Schrijnend', noemde Femke Halsema (GL) het.

Rutte hield een vurig pleidooi om de problemen in het onderwijs op te lossen. Zo moet het vak worden 'teruggegeven' aan de leraar, moeten zij een prestatiebeloning krijgen en wil het nieuwe kabinet de schooluitval terugdringen.

"Mooie woorden", zei Halsema, die verwees naar de cijfers. Het kabinet investeert namelijk ongeveer net zo veel als het bezuinigt. En door het korten op de inburgering is zelfs sprake van een bezuiniging. "Dat is schrijnend."

Halsema wilde weten waarom het kabinet wel de vennootschapsbelasting verlaagt, maar de vijfhonderd miljoen euro die dat oplevert niet investeert in het onderwijs. "Dat gaat niet naar innovatie en kennis, maar naar de banken en multinationals."

Rutte wees er op dat de belastingverlaging juist nodig is om de banenmotor in Nederland op gang te houden. "Juist het kleinere en middelgrote bedrijfsleven heeft er baat bij." En dat is weer goed voor de innovatie in Nederland, zei hij.

De premier moest ook tekst en uitleg geven over het voornemen om driehonderd miljoen euro te besparen op het onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben, het zogeheten passend onderwijs. "U haalt driehonderd miljoen weg uit de klas, ontkent u nu dat er zoveel problemen zijn?", vroeg Emile Roemer (SP).

Rutte wees er op dat de afgelopen jaren de regeling uit de hand is gelopen; er zijn 42 duizend leerlingen meer ten opzichte van 2003 die in aanmerking komen voor passend onderwijs. "Dat kan niet waar zijn." De premier wil dat een groter beroep wordt gedaan op de professionaliteit van leraren om deze leerlingen te helpen.