Vanaf 30 november toont het Rijksmuseum prenten en tekeningen die een overzicht geven van het tekenonderwijs in de Gouden Eeuw. Vanaf het eerste natekenen van prenten tot aan het tekenen 'uyt de geest' lag een lange weg van studie en, natuurlijk, héél veel oefenen. Wie uiteindelijk alles uit het hoofd kon tekenen, was een volleerd meester.
De tekenkunst werd in de 17de eeuw beschouwd als het fundament van alle beeldende kunsten. Niet alleen schilders moesten goed kunnen tekenen, ook architecten, beeldhouders en edelsmeden. Wie niet kon tekenen, zou het in zijn vakgebied nooit ver brengen. Academies bestonden in de Gouden Eeuw nog niet dus wie zich in de tekenkunst wilde bekwamen, ging in de leer bij een goede meester.
Een leerling begon met het natekenen van prenten. Er waren series prenten te koop die waren bedoeld om te worden gekopieerd. Binnen zo'n reeks kwamen allerlei motieven voor, van makkelijk tot moeilijk.
Natuurlijk konden ook prenten van grote meesters dienst doen als studiemateriaal. De kostbare prent De kruisafneming van Rembrandt uit 1633 stond voorbeeld voor de tekening van de jonge Moses ter Borch, die ca. 1661 grote aandacht besteedde aan het kopiëren ervan. En wie vervolgens een stapje hoger mocht klimmen op de teken-ladder, ging driedimensionale voorwerpen natekenen.
Uiteindelijk moesten leerlingen zich bekwamen in het tekenen naar levend model, zowel naakt als gekleed. In het atelier van Rembandt stonden de leerjongens beurtelings voor elkaar model.
Nette dames stonden in de 17de eeuw echter geen model, dat was not done. Kunstenaars huurden daarom soms prostituees in. Op tekeningen van Rembrandt en zijn leerlingen komt meermalen dezelfde vrouw voor die dus in het atelier van de meester moet hebben geposeerd (ca. 1661-1662).
En je was pas volleerd kunstenaar wanneer je in staat was alles te tekenen, ook zonder voorbeeld. Hele taferelen moest de kunstenaar voor zijn geestesoog kunnen oproepen. En vervolgens ook op papier kunnen zetten: het tekenen van 'historien uyt de geest'. Rembrandt was er natuurlijk meester in.