De invoering van de functiemix verloopt op honderden scholen in het primair onderwijs zeer traag. Een deel van het budget is daardoor zelfs al ‘verdampt'. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Onwillige besturen, maar vooral onjuiste adviezen van commerciële bureaus en gebrek aan kennis zijn hiervan de voornaamste oorzaken, zegt AOb-bestuurder Hélène Jansen. "We hebben contact met deze scholen om ze te helpen en we gaan ervan uit dat deze nalevingsactie tot resultaat leidt."
Het meldpunt voor functiemixperikelen, dat de AOb voor de zomer instelde, kreeg veel reacties. "Al onze leden hebben een brief ontvangen met de oproep om problemen te melden en dat is groots gedaan. We hebben al die meldingen onderzocht. Met de besturen die zich echt niet aan de afspraken houden, zijn onze rayonbestuurders in gesprek."
Met de functiemix moet het hele onderwijs 1 miljard euro verdelen, ter verbetering van de beloning van leerkrachten. Het extra geld gaat naar leraren die minstens de helft van de tijd lesgeven. Nieuwe functiebeschrijvingen moeten iedereen de kans geven te solliciteren naar een baan in een hogere schaal.
Blijft de invoering steken, dan kent het ministerie van Onderwijs voor het nieuwe schooljaar geen extra budget toe. En dat gebeurt, weet Jansen. "Er zijn scholen te laat, andere weten het niet goed en sommige hebben fouten gemaakt."
Verder merkte de AOb dat schoolbesturen bij de invoering van de functiemix commerciële adviesbureaus inschakelden. "Die zagen een manier om geld te verdienen en ze hebben ook nog onjuiste informatie verstrekt. Besturen hebben de invoering uitgesteld omdat ze volgens de externe deskundige ook wel later de functiemix zouden kunnen regelen. Maar invoeren met terugwerkende kracht is onmogelijk. De functiemix staat in de cao en is daardoor wettelijk verplicht. Die commerciële bedrijven kennen de cao niet en ook van het recht zijn ze onvoldoende op de hoogte."
Medezeggenschapsraden en schoolbesturen met vragen over de functiemix kunnen zich beter wenden tot de organisaties die wel weten waar ze over praten, benadrukt Jansen: "De AOb, andere vakbonden, de PO-raad of de Algemene Vereniging Schoolleiders."
En wat gebeurt er met scholen die over een paar maanden nog steeds geen stappen richting invoering hebben gezet? "Als echt blijkt dat sommige besturen niet willen, dan eisen onze AOb-advocaten naleving van de cao bij de rechter."