De pensioenpremie bij ABP zal in 2011 stijgen als eind van dit jaar blijkt dat de deelnemers van het pensioenfonds langer leven dan de prognoses tot nu toe laten zien. Hoe groot die stijging zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. Eind 2010 verschijnen de nieuwe CBS prognoses.

De pensioenen van deelnemers van ABP kunnen in 2011 niet meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling in de sectoren overheid en onderwijs. De financiële positie van ABP is daarvoor niet voldoende. Dat heeft het ABP bestuur besloten.

Prognoses langer leven in 2011 verwerkt
Nederlanders blijken steeds langer te leven dan prognoses tot nu toe laten zien. ABP baseert haar financiële beleid sinds 2006, na de invoering van het Financieel Toetsingskader, consequent op de meest recente prognoses van het CBS. Eind van dit jaar zijn de nieuwste CBS prognoses beschikbaar. De toename van de levensverwachting uit deze prognose zal de premie doen stijgen. De premieverhoging wordt pas doorgevoerd op 1 april 2011, maar wel op een zodanige wijze dat de voor het hele kalenderjaar benodigde stijging van de premie in de resterende negen maanden wordt gerealiseerd.

Pensioenen in 2011 niet verhoogd
ABP verkeert nog in een dekkingstekort met een dekkingsgraad van 96% eind oktober 2010. Omdat de financiële positie van het fonds niet voldoende is, kunnen de pensioenen niet meegroeien met de loonontwikkeling in de sectoren overheid en onderwijs. Die loonontwikkeling bedroeg gemiddeld 1,2% structureel en 0,3% eenmalig in 2010.