Een Britse school experimenteert met speciale verlichting die de prestaties van leerlingen moet verbeteren. Een blauwig licht zou de leerlingen 's ochtends wakkerder maken, doordat het inwerkt op hun interne klok. Het experiment wordt mogelijk gemaakt voor technologiegigant Philips, die 'School vision' ontwierp.

School vision bevat vier verschillende settings, die de kinderen elk op een subtiele manier moet stimuleren. De normale setting is voor alledaagse klasactiviteiten, 'energy' geeft een blauwig licht en moet de leerlingen actiever maken, 'calm' is een warm licht dat de kinderen kalmeert. Tot slot is er focus, een wit licht dat de concentratie vooruit moet helpen.

Leerkrachten kunnen beslissen wanneer ze welk soort licht aanzetten. Via de ogen heeft de lichtintensiteit een invloed op de hersenen en zelfs de biologische klok.

Resultaten
"Licht werd tot nog toe niet serieus genomen als factor in prestatie", verdedigt psychologe Effie Konstatinou het idee. De schooldirecteur moet toegeven dat het experiment tot nog toe succesvol blijkt. "Namiddagen waren vaker een uitdaging voor de leerkrachten dan ochtenden. Maar nu niet meer. We switchen naar 'focus' en de leerlingen reageren onbewust."

Eerdere experimenten in Duitse scholen toonden al aan dat de resultaten vrij spectaculair zijn. 166 leerlingen en 18 leerkrachten namen een jaar lang deel aan het experiment. Het aantal gemaakte fouten verminderde met 45 procent, de leesvaardigheid nam toe met 35 procent terwijl rusteloosheid en hyperactiviteit met 77 procent verminderde als het blauwe licht brandde.