In reactie op de lagere PISA-ranking kondigt minister Van Bijsterveldt aan op allerlei manieren te willen ingrijpen in het onderwijs. Maar van Haagse ingrepen wordt het onderwijs gewoonlijk niet beter. Dat vindt de Besturenraad, de organisatie die 2200 scholen en 800.000 leerlingen vertegenwoordigt in het christelijk onderwijs.

In de hervormingsplannen van het kabinet klinkt volgens de Besturenraad sterk maakbaarheidsdenken door. Wel verstandig is het terugdringen van maatschappelijke taken die de overheid steeds maar weer op het bord van het onderwijs heeft gelegd.

De aangekondigde maatregelen voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs waren al bekend en vormen in feite een bezuiniging. In het regeerakkoord staat dat het verminderen van het aantal profielen in het havo/vwo structureel 50 miljoen euro moet opleveren. De PISA-cijfers zouden geen aanleiding moeten zijn voor bezuinigingen, maar juist voor investering, zo meent de Besturenraad.

De christelijke organisatie ik ook kritisch op de invoering van meer toetsen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. De toetsing lijkt sterk gericht op het economisch nut. Van Bijsterveldt zegt in de Volkskrant (7-12-2010): "Die 20 procent van de scholieren die het beste presteert moet meer worden uitgedaagd, want juist zij dragen de economische ontwikkeling."

De Besturenraad benadrukt dat onderwijs niet gericht moet zijn op onze plek op internationale ranglijsten, maar op de ontwikkeling van kinderen.

Van Bijsterveldt onderschat de vormende waarden van het onderwijs. Het gaat niet enkel om dat wat je leert. Ook uit de hervormingsplannen blijkt de overtrokken nadruk op excellentie en kennis. Het idee leeft dat kennis en excellentie in dienst staan van de economische ontwikkeling.

De overdreven nadruk op kennis en prestaties mag er niet toe leiden dat scholen geen ruimte meer krijgen om op hun eigen manier invulling te geven aan het tegengaan van maatschappelijke problemen. Juist vanuit hun eigen identiteit moeten scholen ruimte en tijd krijgen om hun leerlingen te vormen, aldus de Besturenraad.