Minister Van Bijsterveldt heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin zij ingaat op de stand van zaken van de uitwerking van passend onderwijs en het tijdpad. Ze schrijft dat het ondanks de korting van 300 miljoen euro nog steeds mogelijk is om leerlingen die het echt nodig hebben in het (v)so te plaatsen. Ook kan extra onderwijsondersteuning in het reguliere onderwijs nog steeds geboden worden.
De PO-raad, VO-raad, WEC Raad, AOC Raad en MBO Raad vinden het onacceptabel dat de minister doorgaat met de invoering alsof er niets aan de hand is. Er is een motie ingediend waarin de Tweede Kamer vraagt naar de effecten van de bezuiniging. Deze motie is nog niet uitgevoerd. De conclusie van de minister is dus te vroeg en niet onderbouwd.
Wetsvoorstel
De minister geeft hoge prioriteit aan de wetgeving voor passend onderwijs. Er moet in de tweede helft van januari 2011 een wetsvoorstel klaar liggen voor internetconsultatie met als doel de wetgeving per 1 augustus 2012 van kracht te laten zijn.
Met alle ontwikkelingen van de afgelopen periode (heroverwegingen, vertraging door controversieel verklaren en de geplande bezuiniging) achten de sectorraden dit onmogelijk. Er is meer tijd nodig om ingewikkelde vraagstukken als bekostiging en samenwerking uit te werken.
AMvB's
Vanwege de omvang en complexiteit van het wetsvoorstel, in combinatie met de krappe planning, werkt de minister parallel aan de wetgeving aan een aantal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's). "Door deze wijzigingen in het huidig stelsel, kunnen de bezuinigingen in ieder geval op tijd worden gerealiseerd".
De raden vinden het onbegrijpelijk dat de minister dit van groter belang vindt dan de inhoud. Kortom: het geld telt, niet de leerling!
Bij de invulling van de bezuiniging wil de minister het regulier onderwijs zoveel mogelijk ontzien. Maar dat is onmogelijk. Met deze bezuiniging worden alle leerlingen getroffen. En voor het onderwijs telt iedere leerling.
Zorgen
De sectorraden hebben, samen met vakbonden en ouderorganisaties, de afgelopen periode al op verschillende manieren hun zorg geuit over de bezuinigingen op passend onderwijs. De raden staan nog steeds achter de inhoudelijke doelstelling van passend onderwijs. Echter, een bezuiniging als deze die de minister zonder inzicht in de effecten daarvan en met een onwerkbare doorvoert, beschadigt het complexe invoeringstraject waar de scholen en instellingen voor staan.