Niet alleen islamitische basisscholen, maar alle bijzondere scholen in Nederland zouden gesloten moeten worden. Tenminste, als het aan de Jonge Socialisten ligt. Dat zei voorzitter Jelle Menges maandag in het Radio1 programma Dit is de Dag.

'Door christelijke kinderen naar christelijke scholen te sturen en moslimkinderen naar islamitische scholen, missen ze het contact met andersdenkenden', zegt Menges. 'Terwijl juist de school een fantastische gelegenheid is om uit je eigen wereldje te stappen en andere mensen te ontmoeten.'

Hij vindt dat kinderen tot twaalf jaar, die op een bijzondere basisschool zitten, niet de keuzevrijheid krijgen die ze zouden moeten hebben als het gaat om hun levensovertuiging. 'Ouders moeten hun kinderen niet als hun eigendom beschouwen. Je moet ze liefde geven, maar je kunt ze nooit jouw denkwijze opleggen.'

Hoogleraar Praktische Theologie en kandidaat Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort is dat niet met hem eens. 'Het is het goed recht van ouders om hun kinderen op te voeden zoals zij dat goeddunken. In het buitenland wordt met jaloerzie naar het Nederlandse systeem gekeken! Maarliefst tweederde van de Nederlandse kinderen bezoekt een bijzondere basisschool en daar ontmoeten ze gewoonlijk kinderen van allerlei pluimage. Slechts vijf procent van de bijzondere scholen is strikt gebonden aan een kerk of een religieuze stroming.

Maar Menges vindt juist die vijf procent een probleem. 'De overige 95 procent van de bijzondere basisscholen is blijkbaar niet meer zo christelijk. Dan is er dus al helemaal geen reden meer om het systeem van bijzonder onderwijs in stand te houden.