Minister Marja van Bijsterveldt van OCW zal in overleg treden met schoolbesturen die door de bezuinigingen op het primair onderwijs 'daadwerkelijk problemen' ervaren. Dat schrijft ze in een brief aan twee schoolbesturen uit het zuiden van het land, zo meldt VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.
Basisscholen in de plaatsen Deurne, Asten, Someren en Venlo en omgeving stuurden in december een brief aan Van Bijsterveldt. In deze brief stond dat als gevolg van de bezuinigingen de continuïteit van de onderwijskwaliteit in het geding is.
De schoolbesturen wezen onder meer op de bezuiniging van ruim 90 miljoen euro op het budget voor bestuur en management (B&M). VOS/ABB tekende vorig jaar na Prinsjesdag, toen deze bezuiniging op het primair onderwijs bekend werd, direct bezwaar aan bij de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW en de Tweede Kamer. Dit kon echter niet voorkomen dat deze bezuiniging door een meerderheid van de Kamer werd geaccepteerd.
In de brief herhaalt Van Bijsterveldt dat de korting op het budget B&M noodzakelijk was vanwege de verzwakte financiële positie van de rijksoverheid. De minister schrijft ook dat de bezuiniging vorig jaar gering was in verhouding tot het totale budget voor primair onderwijs. Daarom mag het volgens haar redelijkerwijs geen probleem zijn om de negatieve gevolgen goed op te vangen.
Van Bijsterveldt gaat tevens in op de bezuinigingen die door het huidige kabinet worden doorgevoerd. Volgens haar wordt het onderwijs zoveel mogelijk ontzien. Ze wijst erop dat tegenover bezuinigingen ook investeringen 'van vergelijkbare omvang' staan om de onderwijskwaliteit te verhogen.
De minister schrijft echter ook dat ze niet alleen van de twee schoolbesturen in het zuiden van het land, maar ook van andere besturen hoort dat de bezuinigingen tot problemen leiden. Hierbij noemt ze de achterblijvende personele en materiële bekostiging. Ze zegt in de brief toe met die besturen in gesprek te gaan die 'daadwerkelijk problemen' ervaren.
Bovendien kondigt ze aan dat er een informatiepunt komt waar besturen en medezeggenschapsraden met vragen over financiën terecht kunnen. Ook wijst de minister erop dat wordt ingezet op meer financiële deskundigheid binnen schoolbesturen.
Opmerkelijk is dat deze deskundigheidsbevordering mogelijk werd gemaakt door het budget B&M dat inmiddels is wegbezuinigd, maar dat verband legt Van Bijsterveldt niet, aldus VOS/ABB.