Normal_4153

Als het amendement van D66 op het wetsvoorstel voor de samenwerkingsschool wordt aangenomen, is dat wetsvoorstel van tafel, zo meldt de VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen. Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt van OCW woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.

D66 wil ruime mogelijkheden voor de samenwerkingsschool. Het wetsvoorstel gaat echter uit van de uitzonderingssituatie, waarin één of meer scholen moeten worden opgeheven. Samenwerking tussen openbaar en bijzonder onderwijs binnen één school kan dan een oplossing zijn.

Omdat in verband met het wetsvoorstel zoals het er nu ligt, artikel 23 van de Grondwet is gewijzigd, kan het volgens de minister niet zo zijn dat er nu nog een wijziging wordt aangebracht. Ze noemt het amendement van D66 daarom ongrondwettelijk. De CDA-minister ging in het debat zelfs zo ver dat het wetsvoorstel van tafel gaat als D66 zijn zin krijgt.

De opmerkingen van Van Bijsterveldt volgen op de poging van VVD-Kamerlid Ton Elias om het amendement 'destructief' te laten verklaren. Ook Elias noemt de voorgestelde wijziging van D66-Kamerlid Boris van der Ham ongrondwettelijk. De Kamer floot Elias echter terug.

De Kamer stemt naar verwachting op dinsdag 1 februari over het wetsvoorstel voor de samenwerkingsschool.