Normal_4197

(Novum) - Zesduizend banen in het onderwijs verdwijnen als de aangekondigde maatregelen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) worden doorgevoerd. Dat stelt de vakbond CNV Onderwijs maandag.

Van Bijsterveldt wil ingrijpend bezuinigen op het beleid voor scholieren met een handicap of stoornis. Het huidige systeem barst volgens de minister uit zijn voegen doordat te veel kinderen een zorgindicatie krijgen.

De minister wil dat scholen voor speciaal onderwijs en reguliere scholen gaan samenwerken om zoveel mogelijk kinderen op de juiste plek te krijgen. In totaal moet driehonderd miljoen euro worden bezuinigd.

De 53 duizend leden tellende onderwijsvakbond stelt een golf aan ontslagen te voorzien van begeleiders, aangezien leerkrachten zelf de zorg voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben op zich moeten gaan nemen. "De scholen in het regulier onderwijs krijgen een zorgplicht. Dat betekent dat meer leerlingen begeleiding nodig hebben, terwijl dit kabinet ondertussen de ambulante begeleiding de nek om draait. De kans dat daardoor het aantal thuiszitters groeit, is levensgroot aanwezig", denkt bondsvoorzitter Michel Rog.

CNV Onderwijs voert dinsdag met 21 onderwijsorganisaties actie tegen de voorgenomen bezuiniging van driehonderd miljoen. De acties worden op 9 februari afgesloten met een landelijke manifestatie in Nieuwegein.