Normal_4219

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers van onderwijsinstellingen mogen niet worden verplicht op 9 februari te staken. Ook mogen de kosten van het staken, zoals bijvoorbeeld de huur van bussen door de school om naar een manifestatie in Nieuwegein te reizen, niet worden betaald van onderwijsgeld.

Dat zei staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) dinsdag na vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias in het vragenuurtje.

Het Kamerlid wilde opheldering over de verplichting die het Regionaal Expertise Centrum (REC) Noord-Nederland volgens hem zijn medewerkers heeft opgelegd om op de voorgenomen actiedag tegen onderwijsbezuinigingen het werk neer te leggen.

Volgens Elias waren ouders van leerlingen en medewerkers van het REC met een brief geïnformeerd over de verplichte vrije dag.

Stakingsrecht
''Het stakingsrecht is een individueel recht. Als een individuele werknemer wil gaan werken, moet hij of zij daarvoor door de werkgever in staat gesteld worden. Het mag niet zo zijn dat je te horen krijgt dat je niet mag werken'', aldus Zijlstra. ''Wij gaan in elk geval navragen hoe dat zit.''

Ook zou de onderwijsinstelling de huur van de bussen om op 9 februari naar de manifestatie af te reizen betalen van geld dat bestemd is voor onderwijsdoeleinden.

Gekkigheid
De staatssecretaris gaat met organisaties in de onderwijssector op zoek naar een antwoord op de ''gekkigheid'', zoals Zijlstra de situatie noemde dat scholen de kosten voor het actievoeren betalen van overheidsgeld.. ''Dat mag niet en dat kan niet'', aldus de bewindsman.