Normal_4449
De basisvoorwaarden voor een goede invoering van passend onderwijs zijn draagvlak, tijd, geld en expertise. Alleen aan de laatste voorwaarde wordt nog voldaan, maar als het kabinet zijn zin krijgt, wordt ook de expertise wegbezuinigd.

Dat is de strekking van een twitterbericht van PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem. Hij heeft het voorafgaand aan het Kamerdebat over passend onderwijs verstuurd, zo meldt VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.

Het debat gaat nadrukkelijk over de bezuiniging van 300 miljoen euro, die minister Marja van Bijsterveldt van OCW op passend onderwijs wil doorvoeren. De coalitiepartners VVD en CDA zijn het erover eens dat deze bezuiniging moet doorgaan. De VVD had vorig jaar in het verkiezingsprogramma aangekondigd dat er 565 miljoen euro op passend onderwijs zou moeten worden bezuinigd.

Voorafgaand aan het Kamerdebat is mede namens VOS/ABB een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd. Deze petitie tegen de bezuiniging op passend onderwijs is door ruim 145.000 mensen ondertekend. Klik hier voor meer informatie.

Riante salarissen?
De Telegraaf meldde woensdagochtend in het kader van de discussie over de bezuiniging op passend onderwijs, dat bestuurders in het speciaal onderwijs riante salarissen ontvangen, die boven de Balkenendenorm uitkomen. VVD-Kamerlid Ton Elias en zijn PVV-collega Harm Beertema laten de Telegraaf weten dat dit niet kan.

VOS/ABB wijst erop dat bestuurders in het onderwijs gehouden zijn aan de Balkenendenorm, en dat het niet juist is als bestuurders meer verdienen. De aandacht die de Telegraaf aan de hoge beloningen besteedt, leidt ertoe dat het overgrote deel van de bestuurders in het funderend onderwijs ten onrechte in een kwaad daglicht worden geplaatst.

De bezoldiging van bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs ligt over het algemeen op een (zeer) bescheiden niveau. Veel bestuurders werken op vrijwillige basis en krijgen slechts een onkostenvergoeding.

Aandacht afgeleid
Bovendien leidt het bericht van de Telegraaf de aandacht af van de kern van de zaak, en die is dat de bezuiniging op passend onderwijs grote gevolgen heeft voor leerlingen met extra zorgbehoeften. Bovendien staan de banen van circa 6000 gekwalificeerde personeelsleden op het spel.