Zowel de Algemene Onderwijsbond (Aob) als CNV Onderwijs laten weten door te gaan met actievoeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet Rutte. Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs, roept op tot een 'heet voorjaar'. AOb-voorzitter Walter Dresscher laat weten woedend te zijn en kondigt hardere acties aan.
Gisteren werden de voorgenomen bezuiningen op het passend onderwijs besproken in de Tweede Kamer. 300 miljoen euro wil de regering bezuinigen op het onderwijs voor kinderen die vanwege een handicap of stoornis of een andere beperking niet gewoon het reguliere onderwijs kunnen volgen dat de scholen voor basis- en voortgezet onderwijs bieden.
Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt gaf ondanks een storm van kritiek op de plannen geen duimbreed toe. Premier Mark Rutte weigerde in debat te gaan met de oppositie over eventuele alternatieven.
'Ik begin me zelfs af te vragen of dit een premier is voor alle Nederlanders, of alleen voor de happy few. Alle voorgedragen alternatieven voor de bezuinigingen zijn onbespreekbaar voor minister Van Bijsterveldt. De premier is het daar blijkbaar mee eens, zodat de grote zorgen van scholen en gezinnen keihard worden genegeerd', zegt een teleurgestelde Michel Rog, die de bezuiningen als 'kil' bestempeld.
'Wil het kabinet Rutte echt rugzakjes afpakken bij deze groep leerlingen? En de klassen groter maken? Het is onbegrijpelijk,' verzucht Dresscher.
De AOb-voorzitter heeft in het verleden gezien dat zulke regeldrift bij onderwijsvernieuwingen tot ongelukken leidt. 'Moeten we dan over een paar jaar wéér een parlementaire onderzoekscommissie aan het werk zetten die de ramp in het speciaal onderwijs onderzoekt? Met op televisie verhoren van Rutte en Van Bijsterveldt waarom zij zo kil hun plannen uitvoerden', vraagt hij zich af.
'Hebben we dan niets geleerd van de commissie Dijsselbloem, die zo duidelijk heeft aangegeven dat grote stelselveranderingen in het onderwijs tijd nodig hebben en vaak mislukken door haast en wensdenken.'
© Nationale Onderwijsgids