Normal_4562

Het openbaar onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (GO!) wil verplichtende maatregelen voor meer menging van leerlingen met verschillende sociale en culturele achtergronden, zo meldt VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.

Ook in Vlaanderen wordt geconstateerd dat zwarte scholen steeds zwarter worden en witte steeds witter. GO! pleit daarom voor een verplichte sociale, culturele en economische mix in alle scholen. De politiek mag volgens GO! wat dit betreft niet aan de zijlijn blijven staan.

Niet onopgemerkt
Het pleidooi van GO! volgt op een omstreden opmerking van minister Marja van Bijsterveldt van OCW, die ook in België niet onopgemerkt is gebleven. Van Bijsterveldt geeft geen prioriteit aan meer menging van leerlingen met verschillende achtergronden. Zij vindt dat menging een gepasseerd station is en zegt dat onderwijskwaliteit voorop moet staan, ongeacht de leerlingenpopulatie.

Hoewel onderwijskwaliteit inderdaad prioriteit verdient, leidde de opmerking van de Nederlandse minister vooral bij de oppositie in de Tweede Kamer tot gefronste wenkbrauwen. Het vermoeden bestaat dat dat de CDA-minister zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen met haar standpunt de segregerende PVV wind uit de zeilen wilde nemen, aldus VOS/ABB.