Normal_4556

DEN HAAG (ANP) - In het onderwijs wordt gemengd gereageerd op het plan van minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) voor zes in plaats van zeven weken zomervakantie voor het voortgezet onderwijs.

Brancheorganisatie VO-raad staat positief tegenover de plannen, vakbonden CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (AOb) zijn er een stuk minder over te spreken. Actiegroep LIA (Leraren In Actie) is er zelfs zo kwaad over dat ze docenten oproepen te gaan staken.

Met de week extra, wordt volgens de VO-raad de werkdruk voor docenten lager. ''Hetzelfde aantal uren wordt nu verspreid over meer weken. Dat geeft extra ruimte'', aldus een woordvoerster van de brancheorganisatie.

Een woordvoerder van LIA noemt dit een drogredenering. ''In de praktijk zullen de docenten langer werken, maar ze krijgen er geen cent extra voor.''

Vakantievolume
''Het vaststellen van zomervakanties voor onderwijskrachten in het voortgezet onderwijs is onderwerp van onderhandelingen tussen sociale partners. Voor CNV Onderwijs geldt dat het vakantievolume gelijk moet blijven'', aldus een woordvoerder van de vakbond.

Naast de aanpassing in het aantal weken en de datum van de zomervakantie, wil Van Bijsterveldt ook de kerst- en meivakantie centraal vastleggen zodat die in het gehele land op dezelfde data vallen.

Dat kan op veel bijval rekenen omdat het duidelijkheid geeft voor ouders, leerlingen en docenten vinden zowel de VO-raad als CNV Onderwijs.