Normal_4626

Tweede Kamerlid Ton Elias van de VVD reageert verbijsterd op het feit dat Arnhemse basisscholen een brief aan de ouders hebben geschreven over de gevolgen van de bezuiniging op passend onderwijs.

Elias heeft er direct Kamervragen over gesteld, zo meldt VOS/ABB, de vereniging van openbare en algemeen toegankelijke scholen.

In de Telegraaf komt Elias met zware beschuldigingen aan het adres van de scholen. 'Politiek hoort niet thuis op school. Ik heb zo'n hekel aan dergelijke politieke indoctrinatie, waarbij feiten worden verdraaid', zo citeert de krant de VVD'er.

De VVD is de architect van de bezuiniging op passend onderwijs. De liberalen hadden het liefst gezien dat er niet 300 miljoen euro op wordt bezuinigd, zoals minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs wil, maar zelfs 565 miljoen.

Elias spreekt overigens niet van een bezuiniging, maar van 'een verschuiving van onderwijsbudgetten'. Hij vindt dat het huidige stelsel voor extra zorg aan leerlingen 'failliet' is.

Onlangs wond Tweede Kamerlid Geert Wilders zich op over een schooldirecteur die in een e-mail liet blijken dat hij het niet eens was met de standpunten van gedoogpartner PVV. Wilders en twee andere PVV'ers stelden hier Kamervragen over aan minister Van Bijsterveldt, maar die stelde duidelijk dat de vrijheid van meningsuiting ook voor schooldirecteuren geldt (zie gerelateerde bericht in de rechterkolom).

Boze ouder stapt naar de media
De brief aan de ouders over de gevolgen van de bezuiniging op passend onderwijs is een gezamenlijk initiatief van de directeuren van christelijke basisscholen die zijn aangesloten bij het Arnhemse bestuur Fluvius. De brief kreeg landelijke bekendheid nadat een boze ouder ermee naar de media was gestapt, omdat scholen zich niet met politiek zouden moeten bezighouden.

In de brief staat echter geen enkel direct politiek advies aan de ouders. Er staat wel in -en dat is geheel terecht volgens VOS/ABB- dat de bezuiniging op passend onderwijs, zoals het huidige kabinet die wil doorvoeren, niet alleen ernstige gevolgen heeft voor zorgleerlingen, maar ook voor leerlingen in het reguliere onderwijs die geen extra zorg nodig hebben.

De scholen vinden het belangrijk dat ouders weten dat door de bezuiniging de klassen groter worden, de meeste klassenassistenten zullen verdwijnen en doorverwijzing naar het speciaal onderwijs moeilijker zal worden.

Bestuursvoorzitter Noud Lubbers van de Stichting Fluvius ontkracht in Telegraaf de kritiek van Elias: 'Natuurlijk is het niet aan ons om stemadviezen te geven. Maar een publieke instelling die geraakt wordt, heeft het recht zich daartegen te verzetten.'