Voortaan kan een docent pas een lerarenbeurs aanvragen na overleg met zijn werkgever. Hoewel dit op een aantal scholen al gebruikelijk is, bleef de VO-raad pleiten bij het ministerie en de bonden om overleg verplicht te maken in de procedure. Het is immers cruciaal dat de gekozen opleiding niet conflicteert met het al lopende scholingsplan van de docent.
De voorwaarde dat leraren minimaal een jaar in dienst moeten zijn van een door OCW bekostigde onderwijsinstelling vervalt. Daarnaast wordt in de regeling expliciet opgenomen dat als het studieverlof niet tot stand komt, de werkgever de subsidie terug moet storten. Werkgevers hebben nu alleen een meldingsplicht.
Subsidie collegegeld
OCW gaat alle tweede Bachelor- en Masteropleidingen extra subsidiëren vanaf 2011. Het subsidiebedrag voor collegegeld wordt verhoogd naar maximaal € 7700,-. Dat is inclusief 20% voor reiskosten en materiaalkosten over de eerste € 3500,-.
Wie al in het bezit is van een Bachelor- en/of Masterdiploma en nog een BaMa opleiding gaat doen, dient het instellingscollegegeld in plaats van het wettelijk collegegeld te betalen. Het instellingscollegegeld wordt niet door de overheid, maar door de onderwijsinstelling zelf bepaald. De wet maakt een uitzondering voor de CROHO categorieën onderwijs en zorg. Personen die nog niet in het bezit zijn van een bachelor of masterdiploma in de zorg of het onderwijs, kunnen de master of bachelor wel tegen wettelijk collegegeld volgen.
De nieuwe aanvraagtermijn loopt van 1 april tot 13 mei 2011.