Normal_4914

Opnieuw is het debat over de voorgestelde wijzigingen in de Wet op het Onderwijstoezicht door de Tweede Kamer uitgesteld. De Kamer wacht het rondetafelgesprek over de rol en werkwijze van de Onderwijsinspectie af. Dat meldt de Besturenraad, het centrum voor christelijk onderwijs.

De Besturenraad vindt het goed dat er in breder verband over de voorgestelde wijzigingen wordt doorgesproken voordat de Kamer tot een oordeel komt.

De voorgestelde wijziging van de Wet op het Onderwijstoezicht legt de nieuwe rol van de Inspectie vast. In het kort komt het er op neer dat de rol van de Inspectie verschuift van adviseur naar controleur.

"Eenzijdig"
Het rondetafelgesprek vindt plaats op verzoek van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Dijkgraaf heeft kritische vragen bij de manier waarop de Inspectie de resultaten van scholen beoordeelt. "Daarin wordt eenzijdig aandacht besteed aan rekenen en taal. Bovendien wordt onvoldoende gelet op factoren die leerresultaten beïnvloeden, zoals de gezinsachtergrond van leerlingen."

Het is nog niet bekend wanneer het rondetafelgesprek van de vaste Kamercommissie OCW plaatsvindt. De Besturenraad organiseert zelf ook een rondetafelgesprek met de Inspectie.