Normal_5448

Staatssecretaris Zijlstra moet zich niet rijk rekenen met de tussenrapportage van het actieplan LeerKracht. ‘Het klopt dat onderwijzers meer salaris (functiemix) krijgen dan voorheen, maar het gaat om een broodnodige reparatie. Het lerarensalaris loopt al jaren achter op de markt,' oordeelt voorzitter Walter Dresscher van de grootste onderwijsbond AOb.

‘Door de nullijn op ambtenarensalarissen blijft onderwijspersoneel echter op achterstand van de markt. Op het moment dat de economie aantrekt en er volop wordt getrokken aan hoogopgeleiden, heeft het onderwijs door die nullijn opnieuw het nakijken.'

Goed nieuwsshow
De Algemene Onderwijsbond (AOb) is op zich blij dat de effecten van het actieplan zichtbaar zijn in de tussenrapportage.

Dresscher: ‘Het convenant werpt zijn vruchten af en dat is mooi. Maar ik vrees dat dit kabinet het plan van Balkenende IV de nodige schade toebrengt. Rutte-I laat de plannen formeel intact, maar zet de uitwerking onder druk door onder meer te kiezen voor een nullijn, terwijl we zien dat de salarissen in de vrije markt wel weer stijgen. Als Zijlstra dan van deze cijfers een goed nieuwsshow maakt, moet ik toch constateren dat hij het actieplan inzet als bliksemafleider'.

Fout recht zetten
Het actieplan is sinds 2007 van kracht en behelst een extra investering die tot 2020 oploopt tot een miljard euro per jaar. Dat geld is bestemd voor scholingsmogelijkheden voor docenten, een beter salarisgebouw en kortere carrièrelijnen.

‘Een goed plan, maar Rutte-I zet er een nullijn op salarissen voor het onderwijspersoneel tegenover. Als het kabinet deze fout niet recht zet, wordt LeerKracht een gemiste kans. Voor open doel.'