De Inspectie Jeugdzorg vind het positief dat er landelijk een grote mate van eenduidigheid bestaat in het uitvoeren van de jeugdreclasseringsmaatregel.
Overal staat de jongere centraal en worden de ouders en het netwerk rondom de jongere bij de begeleiding betrokken. Er wordt praktisch en ‘outreachend' gewerkt. De inspectie heeft geconstateerd dat de jeugdreclasseerders in hun communicatie met de jongeren aansluiten bij het niveau, de beleving en de interesses van de jongeren.
Schoolverzuim
Wat ondermeer opviel was dat er in verhouding veel begeleiding plaatsvindt naar aanleiding van schoolverzuim. Dit betreft ongeveer een derde van het aantal zaken. Inmiddels is gestart met het aanpassen van de methodiek, aangezien deze nu nog niet is toegespitst op de complexe problematiek rond schoolverzuim.
De inspectie vraagt speciaal aandacht voor deze zaken omdat blijkt dat er aan schoolverzuim vaak een forse (gezins-)problematiek ten grondslag ligt. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek bekend is dat schoolverzuim een belangrijke voorspeller is voor toekomstig crimineel gedrag van een jeugdige.
De inspectie heeft van elk Bureau Jeugdzorg en van de landelijke werkende instellingen - William Schrikker Groep (WSG) en het Leger des Heils Jeugdzorg & Jeugdreclassering (LJ&R) - een afdeling jeugdreclassering bezocht.
Download hier de landelijke oriëntatie op de uitvoeringspraktijk van de jeugdreclassering.