Normal_5548

Ouders werden er al langer mee geconfronteerd: scholen houden zich regelmatig niet aan de wetten en regels over de vrijwillige ouderbijdrage. De Onderwijsinspectie bevestigde dat vermoeden in een onderzoek vorig jaar.

Om duidelijkheid te creëren is er nu een nieuw toezichtkader ontwikkeld voor die ouderbijdrage, zo meldt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO).

Uitgangspunten zijn: ouders moeten weten waar ze aan toe zijn, scholen moeten niet te veel worden belast met onnodige administratieve rompslomp. Opmerkingen en commentaar van de Vereniging Openbaar Onderwijs zijn grotendeels in het toezicht verwerkt.

Elke school krijgt nu van de Inspectie negen toetsingsvragen voorgelegd. Dat moet negen positieve antwoorden opleveren. Als dat niet het geval is, wordt het toezicht verscherpt. In de vragen staat bijvoorbeeld dat in elke schoolgids moet zijn opgenomen dat de bijdrage vrijwillig is. Scholen worden er ook op gecontroleerd dat ouders een keuze moeten kunnen maken per voorziening of activiteit.

Om te voorkomen dat de schoolgidsen dikke boekwerken worden, kan - op voordracht van de Vereniging Openbaar Onderwijs - de school er nu ook voor kiezen om in de schoolgids te verwijzen naar de website. Daar staan dan de specificaties van de vrijwillige ouderbijdrage per leerjaar en schoolsoort. De school moet ook kunnen aantonen dat zij geen verplichte bijdrage vragen voor zaken als atlassen, woordenboeken, laptops, gymkleding en gereedschap.

Borg schoolboeken
De Vereniging Openbaar Onderwijs benadrukte dat er een onderscheid bestaat tussen een ouderbijdrage van het schoolbestuur of een bijdrage gevraagd door de ouderraad. Het toezichtkader van de inspectie gaat niet over de laatste. Die is van, voor en door de ouders. Dat onderscheid werd overgenomen.

Ook met betrekking tot de borgsom voor schoolboeken in het voortgezet onderwijs werd de formulering aangescherpt. Op voorstel van de Vereniging Openbaar Onderwijs staat er nu: "Als de school een borgregeling hanteert, dienen ouders individueel en expliciet de keuze voor deelname aan die regeling voorgelegd te krijgen. Als zij aan de borgregeling willen deelnemen, moeten zij een actieve keuze daarvoor maken." De praktijk dat bestelprocedures niet afgerond kunnen worden zonder akkoord te gaan met de borg, zijn dus niet meer toegestaan.

Klik hier om het toetsingskader (pdf) te downloaden.