Normal_5712

De PvdA wil dat pensioenfondsen gaan investeren in de bouw van scholen, zo meldt dagblad Trouw. De partij stuurt een nota met die strekking vandaag naar de Tweede Kamer.

Volgens PvdA-Kamerlid Metin Çelik zouden verouderde scholen op deze manier vervangen kunnen worden door moderne gebouwen en zou tegelijkertijd achterstallig onderhoud te lijf kunnen worden gegaan.

Momenteel bestaat er volgens Çelik onduidelijkheid wie er verantwoordelijk is voor het achterstallig onderhoud van scholen; de scholen zelf of de gemeente? Die laatste zijn doorgaans verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe schoolgebouwen.

Volgens Çelik zijn woningbouwcorporaties niet kapitaalkrachtig genoeg om de noodzakelijke investeringen te doen. Die kapitaalkracht hebben de pensioenfondsen wel, al wil Çelik de fondsen niet dwingen te investeren in scholen.

Het PvdA-Kamerlid wil dat er geïnvesteerd wordt in moderne scholen, die naast hun educatieve functie, ook andere activiteiten huisvesten, zoals kinderopvang en bijvoorbeeld een praktijk van logopedisten.

Fractieleider Job Cohen riep in januari pensioenfondsen al op om meer maatschappelijk verantwoord te gaan investeren.

© Nationale Onderwijsgids