Normal_6191

(Novum) - Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol vaart tijdens de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam niet mee op de boot van het ministerie van Onderwijs. Hij was uitgenodigd omdat hij in 2009 de Jos Brink-prijs kreeg, de staatsprijs voor homo-emancipatie.

Krol heeft besloten niet op de uitnodiging in te gaan omdat emancipatieminister Marja van Bijsterveldt (CDA) toch vasthoudt 'aan het fenomeen van de weigerambtenaar', die geen homo's wil trouwen. Hij heeft de minister donderdag in een brief op de hoogte gesteld. Hij zegt dat Van Bijsterveldt hem 'geen enkele keus' laat.

"Een overheid kan het niet maken om enerzijds miljoenen uit te geven aan voorlichting om homodiscriminatie uit te roeien en anderzijds overheidsdienaren in staat te stellen onderscheid te blijven maken tussen homo en hetero", schrijft Krol. "De negatieve voorbeeldwerking die hier van uitgaat krijgt geen steun van de bevolking en wordt verfoeid door een grote Kamermeerderheid."

Krol heeft wel 'grote bewondering' voor Van Bijsterveldts persoonlijke inzet als het gaat om de homo-emancipatie. Hij heeft onder meer lof voor haar 'daadkracht' in het wegwerken van de adoptieachterstelling van lesbische paren. Omdat de minister volgens Krol 'halsstarrig' vasthoudt aan de weigerambtenaar neemt hij zijn ereplek op de ministerieboot niet in. "Ik zal aan de kant op een klein bootje uw boot bewonderen en u met een gepast applaus voor uw inzet op diverse dossiers begroeten."

Van Bijsterveldt laat in een reactie weten het 'oprecht jammer' te vinden dat de door haar 'zeer gewaardeerde heer Krol' de uitnodiging afslaat. Hij wist al ver voor de uitnodiging van haar standpunt ten aanzien van gewetensbezwaarde ambtenaren, laat de minister weten. "Ik heb altijd gezegd dat elk homostel in Nederland in elke gemeente moet kunnen trouwen", stelt ze in een verklaring. "Als gemeenten daar een probleem van maken, hebben ze een groot probleem met mij."

De botenparade vindt op 6 augustus plaats. De Gay Pride duurt van 30 juli tot en met 7 augustus. Het thema van de zestiende editie is All Together Now.