Normal_6594

Er zijn twee nieuwe websites gelanceerd over homoseksualiteit in het onderwijs. Ze gaan allebei in op de vraag hoe homoseksualiteit op scholen aandacht kan krijgen. Elk heeft zijn eigen doelgroep en achtergrond.

Dat meldt de Besturenraad, het centrum voor christelijk onderwijs.

De ene site is gemaakt rond een e-learning module over homoseksualiteit op pabo's: www.homolesbiopschool.nl. De andere is gemaakt voor leerlingen, ouders en docenten op christelijke scholen in het voortgezet onderwijs: www.homoindeklas.nl.

Beide websites ondersteunen structurele aandacht voor homoseksualiteit en seksuele diversiteit in het onderwijs.

Homolesbiopschool.nl
De site homolesbiopschool heeft als invalshoek dat aankomende leerkrachten kunnen werken aan een prettig schoolklimaat door seksuele diversiteit een plaats te geven in de lessen. Door terloops te laten zien dat er variëteit is gezinsvormen, door te reageren op scheldwoorden en door leermiddelen te kiezen waarin homoseksualiteit ook voorkomt.

De keuze voor inzet op de basisschool is pedagogisch ingegeven. Kinderen ontwikkelen tussen acht en twaalf jaar de elementaire waarden en normen voor hun houding in de puberteit en daarna. Leren kinderen op jonge leeftijd verschillen tussen mensen kennen en accepteren, dan zullen ze later minder snel discrimineren.

Homoindeklas.nl
De site homoindeklas is gemaakt voor christelijke scholen in het voortgezet onderwijs. Hiermee willen christelijke homo-organisaties leerlingen en docenten op christelijke scholen helpen bij het bespreken van homoseksualiteit.

De website hoort bij de gelijknamige lesbrief, die op diverse christelijke scholen gebruikt wordt. Onderdeel van de lesmethode 'Homo in de klas' is dat christelijke voorlichters gastlessen geven waarin zij hun persoonlijke verhaal vertellen.

De lesbrief combineert lessen door de eigen docent met gastlessen door voorlichters die zelf christen en homo zijn. Hun optreden leidde op deze scholen tot een homovriendelijker klimaat. Mede daardoor durfden diverse leerlingen op school uit de kast te komen.

"Ik merk een grote omslag in de klassen," zegt Delia Kloekke van het Nuborgh College in Elburg. "De lessen halen een stuk onwetendheid over homoseksualiteit bij de leerlingen weg. Maar ook de leerlingen die directer met homoseksualiteit in aanraking komen, voelen zich nu meer op hun plek. Een meisje, waarvan de moeder lesbienne is, stond altijd wat aan de kant in de klas. Ik merk dat ze er door de lessen durft te zijn."

Sociale acceptatie bevorderen
'Homo in de klas' is een van de projecten van LKP, CHJC en ContrariO. Deze christelijke LHBT-organisaties werken sinds 2008 samen aan projecten om de sociale acceptatie van homoseksualiteit in christelijke kring te bevorderen.

De module homolesbiopschool is ondergebracht bij EduDivers, kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit.