Normal_6578

Het lectoraat Dynamiek van de Stad van Hogeschool Inholland onderzocht de rol van de mentor bij risicojongeren. Uit het onderzoek blijkt dat een mentor voor (risico)jongeren een belangrijke steunt in de rug betekent en nieuwe perspectieven biedt.

Tijdens een bijeenkomst op 6 oktober op Hogeschool Inholland Rotterdam van de Academische Werkplaats Diversiteit in het Jeugdbeleid Rotterdam (DWARS) wordt verder over de rol van de mentor methodiek gediscussieerd. De stelling tijdens de bijeenkomst is "mentoring heeft een preventieve werking. Schooluitval wordt tegen gegaan en een beroep op voorzieningen wordt voorkomen."

Het thema
Kernvoorzieningen in het jeugdbeleid zijn de verschillende organisaties die te maken hebben met gezondheidszorg, welzijn en onderwijs. Deze organisatie bereiken bepaalde doelgroepen niet altijd goed. Ook weten deze doelgroepen de voorzieningen niet altijd goed te vinden.

Toenmalig minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) financierde onder meer drie academische werkplaatsen, waaronder DWARS in Rotterdam, om deze doelgroepen dichterbij elkaar te brengen.

Het lectoraat Dynamiek van de Stad van hogeschool Inholland heeft in dat kader onderzocht, wat de bijdrage van de mentormethodiek kan zijn om deze problematiek aan te pakken. In aansluiting op ander onderzoek kan worden geconcludeerd, dat een mentor voor (risico)jongeren een belangrijk steun in de rug betekent en nieuwe perspectieven biedt voor deze jongeren.

Weinig discussie
Het lectoraat stelt de vraag of een mentor ook een rol kan en mag spelen bij het begeleiden naar voorzieningen indien dat nodig is. De discussie daarover wordt volgens de onderzoekers nog (te) weinig gevoerd.

In de praktijk gebeurt het spontaan. Sommige mentorprojecten hebben er ook enige ervaring mee. Maar mentoren zijn vrijwilligers, mag je dan vragen dat ze gestructureerd aandacht hebben voor toeleiding naar bijvoorbeeld jeugdzorg? Of vormt zoiets een belasting en verstoor je dan misschien juist de relatie met de jongeren? En ligt hier misschien wel een nieuwe taak voor de mentororganisatie?

Doel van de bijeenkomst op 6 oktober 2011 is, om die discussie een stap verder te brengen.

Klik hier voor meer informatie.