Normal_7073

ROTTERDAM - Het Nationaal Onderwijsmuseum en het Euro+ Songfestival maken samen het programma 'Kun je nog zingen?'. Doel is om Nederlanders actief te betrekken bij het behoud van (school)liedjes als hun cultureel erfgoed, zowel de generatie van 50+-ers als basisschoolleerlingen.

Met een talentontwikkelingsprogramma voor 50+ zangers, een lesprogramma voor de basisschool, een tentoonstelling en een slotconcert hopen de initiatiefnemers positieve aandacht te genereren voor deze vorm van immaterieel -en toch zeer belangrijk- erfgoed, waarin iedereen zich zal herkennen.

"Kun je nog zingen...?"
"...zing dan mee!" Dit was de titel van de bundel (school)liedjes van J. Veldkamp en K. de Boer, voor vele Nederlanders een feest van herkenning. De bundel verscheen voor het eerst in 1906 en is sindsdien vele tientallen malen herdrukt. Veel -met name oudere- mensen, hebben goede herinneringen aan dit boekje.

Bij de term cultureel erfgoed denkt men snel aan boeken, kunst, kleding en andere materiele zaken. Immaterieel erfgoed, zoals verhalen en liederen, is echter een minstens zo belangrijke bron van informatie over bijvoorbeeld tijdsbeeld, moraal en levenshouding.

Het programma 'Kun je nog zingen?' legt zich toe op het behoud van dit erfgoed bij de huidige seniorengeneratie, door deze vast te leggen en deze over te dragen aan de jongere generatie.

Een podium voor 50+ zangtalent
Om ruchtbaarheid aan het programma te geven en om 50+ zangtalent te werven, hebben de afgelopen maanden sing-ins plaatsgevonden op verschillende locaties in Rotterdam. In de daaropvolgende kennismakingsdag, voorronde en een masterclass onder leiding van niemand minder dan Wieteke van Dort, worden de talenten verder klaargestoomd.

Wieteke draagt het programma een bijzonder warm hart toe; regelmatig treedt zij op in verzorgingshuizen en op seniorenmiddagen met een programma vol nostalgie en oud-Hollandse (school)liedjes.

Schoolliedjes als cultureel erfgoed
Ten slotte zal vanaf 15 oktober in de tentoonstelling Zing! - muziek en zang op school in het Nationaal Onderwijsmuseum, in een speciale installatie geluidsopnamen van de (school)liedjes worden verzameld. Bezoekers kunnen live in de tentoonstelling hun favoriete liedje inzingen en beluisteren. Deze opnamen zullen worden toegevoegd aan de collectie van het museum.

De twee generatielijnen binnen het programma komen samen in een groots slotconcert aan het einde van dit jaar zal plaatsvinden in Rotterdam. 'Kun je nog zingen?' is mede mogelijk gemaakt met steun van het Fonds Cultuurparticipatie, VSB Fonds en de Mondriaanstichting.

© Nationale Onderwijsgids