Normal_7051

ALMERE - Onderwijsorganisatie IVIO viert op donderdag 8 september 2011 haar 75-jarig bestaan op de Creative Campus in Almere. Dat gebeurt met een symposium rondom het thema ‘Kwetsbaar Onderwijs'.

Tevens zal er die dag de Philip Kohnstamm-IVIO Prijs 2011 worden uitgereikt voor het beste maatschappelijke onderwijsvernieuwende project in Nederland.

Daltononderwijs
Mensen laten deelnemen aan de maatschappij kan alleen als zij beschikken over voldoende kennis en vaardigheden. Die overtuiging had Prof.dr. Ph.A. Kohnstamm toen hij in de jaren dertig van de vorige eeuw het Daltononderwijs in Nederland introduceerde. Hij zette de lesmethode voor het Amsterdams Comité voor Volksontwikkeling en het Arbeidsbureau effectief in om tijdens de grote werkloosheid in die tijd grote groepen jonge werklozen te behoeden voor `mentale aftakeling`.

Bij het Daltononderwijs stond individueel onderwijs centraal, iets wat heel uniek was in een tijd waarin klassikaal onderwijs werd gegeven volgens een strak regime. Tot 1936 gebeurde dat onder de naam Kohnstamm's Daltoniseringsinstituut. Daarna werden de onderwijs activiteiten ondergebracht in het Instituut Voor Individueel Onderwijs, kortweg Stichting IVIO.

Kwetsbaar Onderwijs
Tijdens het symposium op 8 september zullen pedagoog en hoogleraar Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken prof. dr. Micha de Winter en het PvdA-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing spreken over dit thema ‘Kwetsbaar Onderwijs'. Daarna worden ook de Philip Kohnstamm IVIO-Prijs voor maatschappelijk innovatieve onderwijsprojecten en de IVIO Ere Penning uitgereikt.

IVIO is sinds 1981 gevestigd in Flevoland, tegenwoordig met vestigingen in Lelystad en Almere. De organisatie telt acht bedrijven met ruim honderd medewerkers die voor duizenden cursisten actief zijn op het gebied van onderwijs, educatieve uitgaven en didactiek, opleidingen en examinering, educatieve boekhandel, inburgering en toeleiding tot de arbeidsmarkt.

© Nationale Onderwijsgids