Normal_7199

UTRECHT (Novum) - Bijna driekwart van de leden van onderwijsbond AOb heeft voor het pensioenakkoord gestemd. Dat maakte de bond, lid van vakcentrale FNV, vrijdag bekend. Van de 83 duizend leden heeft acht procent de moeite genomen om te stemmen. Van hen stemde 72,3 procent voor het akkoord, waarin de pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar.

Zaterdag beslist de algemene vergadering of de onderwijsbond definitief akkoord gaat met het akkoord. Het bestuur van de AOb gaf al eerder aan voor het akkoord te zijn. "Met dit akkoord blijft een goed pensioen mogelijk voor toekomstige generaties", stelt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Dat die vanaf 2020 pas met hun 66e AOW ontvangen moeten we accepteren als een gegeven. Het alternatief is een lager pensioen."

Aanstaande maandag komt de federatieraad van de vakcentrale FNV bijeen. Daarin beslissen alle aangesloten bonden of zij akkoord gaan met het akkoord dat de vakcentrale heeft afgesloten met werkgevers en overheid.

FNV Bondgenoten, de grootste bond, is fel tegen, een aantal andere bonden is kritisch. Van FNV Horecabond, FNV Kiem en ouderenbond ANBO hebben de leden juist voor gestemd. Hoe de stemverhoudingen precies liggen, heeft de vakcentrale nog niet precies bekendgemaakt. Kleinere bonden worden wel gecompenseerd voor hun lagere ledenaantal.