Normal_7233

ALMERE - Afgelopen vrijdag is de Week van de Alfabetisering afgesloten. De afsluiting betekende voor Almere de start van een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid in Almere.

Wethouder Ineke Smidt ontving ruim 30 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en van de Stichting Lezen en Schrijven.

Ze riep de organisaties op samen met de gemeente op te trekken. Ineke Smidt benadrukte de ernst en het belang van het herkennen van laaggeletterdheid. De gemeente en organisaties kunnen inwoners na het signaleren doorverwijzen. Laaggeletterden krijgen dan een opleidingstraject aangeboden.

Het gaat in Almere naar schatting om ongeveer 11.000 inwoners tussen 15-65 jaar.

Schrijfster Yvonne Kroonenberg was als speciale gast aanwezig in De Nieuwe Bibliotheek. Zij vertelde over haar inspanningen om haar boeken te schrijven in eenvoudige taal. Ook gaf zij voorbeelden van moeilijk taalgebruik. Ze beschreef hoe het leven van een volwassene is die niet kan lezen en schrijven.

Tot slot kondigde Margreet de Vries, directeur van de Stichting Lezen en Schrijven de start van pilots aan en nodigde Almere uit hieraan mee te doen. De pilots richten zich op de opleiding van Taalcoaches. Deze kunnen vrijwilligers ondersteunen bij hun taallessen. In de loop van het najaar wordt hier meer over bekend.

Bron: Nieuwsbank

© Nationale Onderwijsgids