Normal_7495

DEN HAAG - Op zaterdag is in Hilversum de 9e editie van de Nationale Onderwijsweek van start gegaan met de bekendmaking van de Leraren van het Jaar 2011, zo meldt de Rijksoverheid.

Tot 8 oktober vinden door het hele land activiteiten plaats op scholen, in lerarenkamers en in aula's. Het doel van deze week is om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming van het onderwijs en de onderwijskwaliteit verder te versterken.

Volgens Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt worden de mensen die in het onderwijs werken terecht een week lang in het zonnetje gezet. "Deze mensen doen zo belangrijk werk, van schooldirecteuren tot de conciërge. Zij werken dag in dag uit aan de toekomst van Nederland. Goede leraren zijn cruciaal voor de kwaliteit van het onderwijs. En daarmee ook voor de kwaliteit van onze samenleving. Zij zijn dus van onschatbare waarde."

Het LAKS organiseert op maandagmiddag 3 oktober tussen 12.00 en 12.30 uur een speeddate tussen verschillende spelers uit het onderwijsveld. Op het Haagse Plein kruisen leerlingen uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs de degens met politici en lokale bestuurders.

Minister van Bijsterveldt schuift 's avonds aan tafel bij het televisieprogramma De Avond van het Onderwijs. Het NTR programma gaat in op actuele ontwikkelingen in het onderwijs en wordt live uitgezonden op Nederland 2. De presentatie is in handen van Clairy Polak.

#bedankjeleraar
Woensdag is het internationale Dag van de Leraar. Een uitgelezen moment om de dagelijkse inzet van docenten, leerkrachten, meesters en juffen te prijzen en hen in het zonnetje te zetten.

Minister Marja van Bijsterveldt en staatssecretaris Halbe Zijlstra trappen een landelijke bedankactie af en roepen geïnteresseerden op om bijvoorbeeld via Twitter (#bedankjeleraar) en Facebook (een speciale app) een (oud-)docent in de schijnwerpers te zetten.

Onderwijsdebat
Verschillende onderwijskoepels organiseren op de Dag van de Leraar een debat waarin het draait om de rol van scholen en leraren in de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Politici, onderwijsexperts en journalisten geven antwoord op de vraag wat gaat er goed en wat kan er beter in het Nederlandse onderwijs.

De deelnemende journalisten zijn tevens genomineerd voor de Prijs voor de Onderwijsjournalistiek. De prijs wordt uitgereikt na afloop van het debat dat in Nieuwspoort plaatsvindt.

Op de stoel van
Donderdag  zetten verschillende scholen hun deuren openen voor ouders, bedrijven en/of mensen uit de buurt om kennis te komen maken met de school tijdens de Nationale Open Dag. Ook kruipen die dag verschillende politici op de stoel van de leraar om een gastles te geven op een school.

‘s Avonds wordt aanstormend onderwijstalent in het zonnetje gezet tijdens de uitreiking van de OnderwijsTopTalentprijs.

© Nationale Onderwijsgids