DEN HAAG - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de kritiek die wordt geuit op mogelijke bezuinigingen op onderwijs door gemeenten niet terecht. De VNG wijst landelijke bezuinigingen aan als boodsdoener.
Sinds de invoering van de vraagfinanciering in augustus 2006 zijn gemeenten niet langer verantwoordelijk voor inkoop van schoolbegeleidingsdiensten, maar ligt dit bij scholen. Veel gemeenten zijn dit toch blijven doen omdat zij het belangrijk vonden.
Vanuit het Rijk komt er sindsdien namelijk geen geld meer vrij via een specifieke uitkering. Ook de middelen die naar het vrij besteedbare Gemeentefonds komen, zijn niet bedoeld voor schoolbegeleiding.
Edventure
Uit onderzoek van Edventure (vereniging van onderwijsadviesbureaus) blijkt dat er komend jaar fors wordt bezuinigd op deze gemeentelijke middelen voor primair onderwijs.
Tachtig procent van de gemeenten verwacht dat de gemeentelijke onderwijsbijdrage in 2012 stevig gaat dalen. Vijf procent van de gemeenten verwacht zelfs dat het eigen budget voor onderwijs wordt afgeschaft.
Tendentieus
De VNG is niet blij met de conclusies die naar aanleiding van het onderzoek worden getrokken: ‘Zeer tendentieus. De Rijksbezuinigingen op het onderwijs worden door het Rijk gecompenseerd door geld ter beschikking te stellen voor de prestatiebeloning. Het is bekend dat het onderwijsveld hier niet op zit te wachten'.
Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de VNG een brief gestuurd aan de Vaste kamer Commissie Onderwijs.
Eigen middelen
In dit onderzoek wordt gesuggereerd dat gemeenten onterecht geld voor het onderwijs laten liggen. De afgelopen jaren zijn gemeenten vanuit hun eigen middelen geld in de onderwijsbegeleiding blijven steken.
Veel gemeenten kunnen dat zich in deze tijden van financiële krapte niet meer permitteren. Sinds de invoering van de Vraagfinanciering is dit geen verantwoordelijkheid meer van de gemeenten.
Uit het onderzoek wordt duidelijk dat tussen 2009 en 2011 bijna veertig procent van de gemeenten al fors bezuinigde op het eigen onderwijsbudget. In dezelfde periode zette een op de vijf gemeenten juist meer geld in voor de inrichting van Centra voor Jeugd en Gezin.
Onderwijsondersteuning
Volgens EDventure komt door bezuinigingen en de andere inzet van gemeentelijke onderwijsbudgetten steeds minder geld beschikbaar voor onderwijsondersteuning en professionalisering.
‘Dit is extra zorgelijk vanwege de stelselwijzigingen Passend Onderwijs waarbij scholen een zorgplicht krijgen om voor elke leerling passende zorg te bieden', zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure.
© Nationale Onderwijsgids