GRONINGEN - Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober werd de 27e editie van de onderwijsbeurs gehouden in evenementenhal Martini Plaza in Groningen. Bovenbouwleerlingen die aan hun laatste jaar op de middelbare school beginnen moeten straks voor ze het weten een van de belangrijkste keuzes van hun leven maken. Een bezoek aan de onderwijsbeurs kan dan verhelderend zijn.
Door Martijn van Noppen
Dankzij de mooie nazomerdagen die ons dankzij het veranderende klimaat waren gegund, was de intrede van de herfst dit jaar overweldigend als nooit tevoren. Liepen we de eerste dagen van oktober nog in korte broek en T-shirt, afgelopen week was het plots weer guur en vooral regenachtig. Het leek de middelbare scholieren, die in grote getale op de beurs waren afgekomen niet de deren. In voorgaande jaren kon de beurs rekenen op zo´n 15.000 bezoekers. Dat aantal lijkt dit jaar zelfs te zijn overschreden.
De weersomstandigheden lijken dus geen invloed te hebben op de bezoekersaantallen, integendeel. Wat de aantallen wel lijkt te doen toenemen is het gegeven dat steeds meer leerlingen al in een eerder stadium van hun opleiding de beurs gaan bezoeken. Aangezien je al aan het einde van het derde schooljaar een profiel moet kiezen, is het ook voor derdejaars leerlingen relevant om zich vast te laten voorlichten over de mogelijkheden die in het verschiet liggen.
Op de 27e editie van de onderwijsbeurs waren meer dan zestig onderwijsinstellingen vertegenwoordigd van het middelbaar beroepsonderwijs tot wetenschappelijk onderwijs. Het aanbod was even ruim als divers. Opvallend was dat de universiteiten uit het westen en zuiden van het land niet vertegenwoordigd waren, terwijl hogescholen uit die regio wel aanwezig waren. Het zal ook te maken hebben met de opleidingen die ze aanbieden.
Dit was ook van invloed op de aankleding van de stands en de invulling van de presentatie. De meeste voorlichters konden zich slechts bedienen van het gesproken woord en ondersteunend beeld- en tekstmateriaal, maar bij sommige stands was het mogelijk om opleidingen op een spectaculairdere manier te promoten. De technische universiteit van Eindhoven bijvoorbeeld trakteerde de bezoeker op een potje live robotvoetbal en nodigde geïnteresseerde leerlingen uit een stukje op de segway te komen rijden.
Zo was er voor elk wat wils op de onderwijsbeurs. Zelfs de leerling die de komende tijd even niet aan een vervolgopleiding moest denken kon er terecht. Er werd namelijk ook voorlichting gegeven over diverse stages en opleidingen in het buitenland. Overladen met informatie en ideeën staan de studenten van morgen een paar uur later weer buiten in de regen. Aan optimisme en vastberadenheid geen gebrek. Als deze leerlingen het kunnen, dan moeten ook wij in staat zijn de toekomst zonnig in te zien.
© Nationale Onderwijsgids