ROTTERDAM - Ten opzichte van het derde kwartaal in 2010 is het aanbod in onderwijsvacatures weer verder toegenomen. De vraag naar docenten Wiskunde nam zelfs met 47 procent toe. Het Ministerie van OC&W waarschuwt dat het tekort de komende jaren nog verder zal toenemen.
Deze gegevens zijn gebaseerd op het totaal aantal geplaatste vacatures bij banensite MeesterBaan.
Het derde kwartaal kent iets minder grote aantallen dan het tweede, maar het aantal vacatures in de diverse vakgebieden blijft hoog. Zo waren er in het derde kwartaal nog 94 vacatures voor docent Nederlands, een groei van 22 procent ten opzichte van vorig jaar.
De vraag naar docenten Engels nam toe met 39 procent tot 89 vacatures en Wiskunde zelfs met 47 procent (!) tot 85 vacatures.
Het lerarentekort loopt nog verder op
Dat het lerarentekort nog verder zal toenemen blijkt uit de op Prinsjesdag gepubliceerde "Nota Werken in het onderwijs 2012". Daarin wordt gesteld dat de tekorten tot 2016 nog verder toenemen. Het lerarentekort doet zich hoofdzakelijk voor in het voortgezet onderwijs. In deze sector gaat een groei in het aantal leerlingen gepaard met een grote uitstroom van leraren.
De tekorten worden niet verwacht in het primair en middelbaarberoepsonderwijs. De verwachting is dat pas na 2017 in het primair onderwijs knelpunten zullen ontstaan.
© Nationale Onderwijsgids
Via Nieuwsbank
Het is denk ik goed voor de leraren dat er eens een tekort aan leraren ontstaat. Het heeft tot gevolg dat de directie minder macht krijgt en dat de leraar weer meer te zeggen krijgt! De directies hebben door het overschot aan leraren de laatste decennia veel te veel macht gekregen! Een leraar wordt beoordeeld op zijn lesgeven en er hoeft maar iets te zijn of de leraar wordt gedumpt! Afschuwelijk, er wordt niet eens gepraat over een vaste benoeming! In de tijd dat mijn vader nog docent wiskunde was had je na een jaar gegarandeerd een v.b. (dat wil zeggen een vaste benoeming, zodat je niet door een nieuwe directeur zomaar ontslagen kon worden!), omdat de school je nodig was! Tegenwoordig wordt je al snel ingeruild voor een andere, die dan ook weer goedkoper is en het eerste jaar geen eisen kan stellen!