Normal_8477

UTRECHT - De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept leden en sympathisanten op tot een staking, nu blijkt dat minister Van Bijsterveldt zich volgens de vakbeweging doof houdt voor alle kritiek op haar wet onderwijstijd in het voortgezet onderwijs (vo).

Door naar een staking - het zwaarste demonstratiemiddel - te grijpen, wil de AOb laten zien dat het voortgezet onderwijs met zijn rug tegen de muur staat.

"De minister stelt onwerkbare eisen door in te stemmen met 1040 uren lestijd zonder er geld bij te doen. Daarnaast wil ze voor de leraren bepalen wanneer zij aan het werk gaan. Terwijl dat iets is tussen de sociale partners", stelt vicevoorzitter Ton Rolvink. "De Eerste Kamer krijgt geen wet voorgelegd, maar een karikatuur."

"Zodra we weten wanneer de Eerste Kamer de wet behandelt, zullen wij een stakingsdag vaststellen en ons bij de gemeente Den Haag melden voor een manifestatie", laat Rolvink weten. "Staken is eigenlijk de enige optie. Minder heftige acties zijn er nu genoeg geweest. Kennelijk zijn die te subtiel voor de mores van dit kabinet. Voordat Van Bijsterveldt haar wet verdedigt in de Eerste Kamer moet duidelijk zijn dat deze niet gaat werken."

Ophokuren
De manier waarop de wet onderwijstijd tot stand is gekomen is wat betreft de AOb een perfect voorbeeld van hoe het niet moet. Het hele traject werd een paar jaar geleden in gang gezet om iets te doen aan de `ophokuren' in het vo. Omdat het vo 1040 lesuren moet aanbieden terwijl daar geen budget voor is, is op aangeven van de commissie-Cornielje in 2009 besloten tot een duizend kwalitatief goede lesuren voor iedere scholier.

"De AOb kon daar prima mee leven. Docententeams moeten in staat zijn die norm te realiseren. Deze bewindsvrouw ziet in het voorstel echter aanleiding om aan afspraken te tornen: ze ging zich bemoeien met werktijden en vakanties, terwijl dat haar zaken niet zijn. Dat vechten we wel uit met de VO-raad."

Tot overmaat van ramp eiste de PVV van Van Bijsterveldt dat het besluit veertig uur te schrappen terug te draaien. En aldus geschiedde. Rolvink: "Mijn klomp brak toen ik hoorde dat al die vergaderingen en toezeggingen blijkbaar voor niets zijn geweest. Ze heeft de duizend urennorm bij herhaling omarmd, maar uit angst voor de PVV draait ze een goed besluit terug."

Geen bonus maar banen
Rolvink gaat er van uit dat het hierbij niet blijft en vermoedt dat het ministerie van Onderwijs vaker te maken gaat krijgen met boos onderwijspersoneel op de stoep.

"Het onderwijs krijgt het ene onzalige plan na het andere voorgeschoteld van Van Bijsterveldt: denk maar aan de nullijn of het massaontslag dat ze voorbereidt rond de invoering van het passend onderwijs, waar 300 miljoen euro wordt gekort op zorgleerlingen. Terwijl er straks 250 miljoen euro per jaar over de balk wordt gegooid met prestatiebeloning. Ook daarmee gaan we echt niet akkoord: geen bonus maar banen!" aldus de vice-voorzitter van de AOb.

© Nationale Onderwijsgids

Via Nieuwsbank