DEN HAAG - Het aantal meldingen van spijbelen in de gemeente Den Haag nam het afgelopen jaar af met 9%. Het verzuim rond schoolvakanties verminderde met 11%. En 160 leerplichtigen die niet ingeschreven stonden bij een onderwijsinstelling, keerden terug in de schoolbanken.
Dit staat in het Jaarverslag Leerplicht 2010-2011, dat de gemeente Den Haag woensdag presenteerde.
Trends in schoolverzuim
Het aantal meldingen van spijbelen nam af met 9%. Het gaat om leerlingen die staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling maar die niet in de lessen verschijnen. De gemeente gaat komend jaar na of de afname van het aantal gemelde spijbelaars een succes te noemen is.
De afname kan duiden op minder spijbelende leerlingen. Maar het kan ook zijn dat scholen minder goed melden.
De leerplichtambtenaren zijn het afgelopen jaar 234 leerplichtige jongeren op het spoor gekomen die niet ingeschreven stonden bij een onderwijsinstelling. Op het totaal van 74.600 leerplichtigen lijkt dat getal marginaal. Maar ieder kind dat de kans op een goede toekomst verspeeld is er één te veel.
Door nieuwe, geautomatiseerde computersystemen kwamen deze jongeren in beeld. Door snel handelen van leerplichtambtenaren konden 160 leerlingen alsnog op een school worden ingeschreven.
Ook de acties om verzuim rond schoolvakanties tegen te gaan, hebben succes. De aangekondigde en onaangekondigde controles telden op tot 409 meldingen van ongeoorloofd verzuim. Dat is 11% minder dan vorig jaar.
Verzuimregistratie
De gemeente Den Haag tekende het afgelopen jaar een overeenkomst met de Inspectie van het Onderwijs. Daardoor kan de gemeente zelf onderzoek blijven doen naar de kwaliteit van verzuimregistratie op scholen.
Door nieuwe regelgeving zou dat toezicht vanaf januari 2012 volledig bij de Onderwijsinspectie komen te liggen. De gemeente Den Haag blijft ook op dit punt graag zelf actief: hoe scherper het beeld, hoe effectiever de aanpak.
Wethouder Van Engelshoven (Onderwijs en Dienstverlening): "We zetten stevig in op deelname aan onderwijs. De arbeidsmarkt van morgen vraagt om goed opgeleide mensen. Dat vraagt om inzet. In de eerste plaats van leerlingen zelf maar ook van ouders, school en de overheid. De leerplicht borgt de kansen van het kind. Daarom maken we ons er sterk voor."
© Nationale Onderwijsgids