CUPERTINO - Een pubermeisje (17) uit California heeft mogelijk een methode gevonden om een tumor te lokaliseren en te vernietigen. Dat meldt de Huffington Post.
Angela Zhang las vanaf haar vijftiende boeken over biotechnologie ‘omdat ze dat leuk vond' en vergaarde zo de kennis die zij uiteindelijke gebruikte om in het laboratorium van de dichtbij gelegen Stanford University haar techniek op muizen met succes uit te testen.
Het meisje beschrijft haar zelf ontwikkelde molecuul als ‘het Zwitsers zakmes onder de kankermedicijnen'. Het is namelijk multifunctioneel: het spoort kankercellen op, vernietigt ze en kan zelfs het resultaat ervan rapporteren aan de artsen.
Het molecuul (een polymeer) dat vastzit aan een kankermedicijn hecht zich vast aan een nanodeeltje dat zich op zijn beurt vasthaakt aan een tumorcel. Op deze manier kunnen artsen met een MRI-scan tumorcellen lokaliseren.
De artsen kunnen vervolgens met een infraroodstraal het polymeer van het medicijn ‘lossmelten' waarna het medicijn op de juiste plaats zijn werk kan doen en zo gezonde cellen ongemoeid laat.
Het zal overigens nog jaren duren voordat duidelijk is of deze behandelmethode ook bij mensen succesvol zal zijn, maar haar prestatie is überhaupt al bewonderenswaardig. Haar scheikundedocente Kavita Gupta kan nog steeds niet bevatten hoe een leerling van haar in staat is geweest een molecuul van dit kaliber te ontwikkelen.
© Nationale Onderwijsgids