Normal_9309
Het ministerie van OCW heeft de Tweede Kamer eind januari voorzien van antwoorden op vragen over het wetsvoorstel Passend onderwijs. Daarnaast heeft minister Van Bijsterveldt een nota van wijziging gestuurd. Naast enkele technische wijzigingen, wordt ook een aantal inhoudelijke zaken gewijzigd met betrekking tot tijdelijke plaatsing, het ontwikkelingsperspectief en de procedure voor het ondersteuningsplan.

Met de nota van wijziging wordt het wetsvoorstel op de volgende punten inhoudelijk gewijzigd:

• Tijdelijke plaatsingen gelden voortaan voor alle leerlingen waarbij de beslissing over de toelating niet binnen tien weken is genomen en die niet staan ingeschreven op een andere school. Dit geldt dus niet alleen voor kinderen die bij de start van het schooljaar nog geen plek hebben.

• Er moet een ontwikkelingsperspectief (OPP) worden opgesteld voor alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, dus niet alleen voor de leerlingen voor wie wordt afgeweken van het onderwijsprogramma.

• Het eerste ondersteuningsplan moet uiterlijk op 1 februari 2013 aan de ondersteuningsplanraad van het samenwerkingsverband worden voorgelegd – uitgaande van de huidige planning voor de invoering van Passend onderwijs.

De vragen van de Kamerleden gingen over vrijwel alle onderdelen van het wetsvoorstel. Een aantal onderwerpen kreeg extra aandacht, zoals de precieze invulling van de zorgplicht voor scholen en wanneer een leerling tijdelijk kan worden geplaatst. Andere onderwerpen die aandacht kregen waren de rol van ouders bij het OPP en de rechtsbescherming voor ouders, de groei van het aantal geïndiceerde leerlingen, de nieuwe bekostigingssystematiek en de gevolgen van Passend onderwijs voor het leerlingenvervoer.

De ledenraad van de AVS heeft inmiddels laten weten akkoord te gaan met het onderhandelaarsakkoord mobiliteit Passend onderwijs. AVS-voorzitter Ton Duif: “Dit laat onverlet dat de ledenraad heeft uitgesproken nog steeds afwijzend te staan tegenover het bezuinigingspakket van 300 miljoen euro. Wij zullen ons tot het laatste moment met alle democratische middelen hiertegen blijven verzetten.” De behandeling van het wetsvoorstel Passend onderwijs in de Tweede Kamer, inclusief de wijzigingen, staat gepland voor 6, 7 en 8 maart aanstaande. De bonden, waaronder de AVS, bereiden rondom deze week een actie voor, gericht op de beïnvloeding van de politiek.

Bron: AVS