ROTTERDAM - De Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) legt vandaag minister Van Bijsterveldt een rigoureus plan voor om het aantal voortijdige schoolverlaters in de havenstad terug te dringen, zo meldt de Telegraaf.
De wethouder zal de minister vandaag zijn voorstel voorleggen. Hij meent dat drastische maatregelen nodig zijn om aan de eis van het kabinet te kunnen voldoen om het aantal voortijdig schoolverlaters terug te brengen tot 25.000. Daarom oppert De Jonge dat de leerplichtleeftijd verhoogt moet worden tot 23 jaar.
De groep die voortijdig de opleiding verlaat bestaat grotendeels uit leerlingen die 18 jaar en ouder zijn. "Vorig schooljaar was bijna 80 procent van alle uitvallers in Rotterdam ouder dan achttien. Maar we hebben op dit moment geen instrument in handen om deze categorie verzuimende jongeren te dwingen hun opleiding af te maken", zo verklaart De Jonge.
In 2007 werd de huidige kwalificatieplicht ingevoerd waarmee leerlingen van de havo, het vwo of het mbo-2 die nog geen 18 jaar oud zijn, verplicht worden hun diploma te halen. Degenen die spijbelen riskeren een boete of een taakstraf. Bovendien kan de kinderbijslag worden stopgezet.
Het aanscherpen van de spelregels sorteerde het gewenste effect: het aantal voortijdige schoolverlaters is de afgelopen jaren behoorlijk afgenomen, tot 2600 vorig jaar. De afname was vooral duidelijk zichtbaar in de leeftijdsgroep van zestien- en zeventienjarige leerlingen. Destijds was dat de specifieke doelgroep waar de aandacht op werd gevestigd. De Jonge heeft goede hoop dat nu weer te kunnen bereiken met de groep leerlingen van achttien jaar en ouder.
De wethouder wil het voorstel eerst op proef in de zeven wijken in Rotterdam-Zuid die deel uitmaken van het nationaal programma Kwaliteitssprong Zuid. Dit programma heeft als doel om de leefbaarheid in deze wijken te verbeteren. De minister zou in dit stadsdeel een dergelijke proef kunnen uitvoeren, omdat de zogenaamde Rotterdamwet het mogelijk maakt dat er in achterstandsgebieden in grote Nederlandse steden andere regels gelden.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen