GRONINGEN - Om schoolgebouwen in topconditie te krijgen, heeft de gemeente Groningen een ambitieus plan gemaakt om de onderwijsgebouwen in de stad te moderniseren en geschikt te maken voor opvangvoorzieningen en bewegingsonderwijs.
Wethouder van Onderwijs Elly Pastoor: "Voor goed onderwijs is ook een goed schoolgebouw belangrijk. Wij willen dat deze gebouwen duurzaam zijn, een goed binnenklimaat hebben en uitstekend toegerust zijn voor de toekomst."
Cultuurschool
Groningen wil dé onderwijsstad van Nederland worden. Daar horen moderne en flexibele schoolgebouwen bij. Scholen van de toekomst zijn niet alleen fris, energiezuinig en duurzaam. Ze moeten ook op een flexibele manier een eigen profiel uit kunnen dragen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een cultuurschool, techniekschool of een sportschool. De inbreng en medewerking van schoolbesturen is essentieel voor het slagen van het onderwijshuisvestingsplan. De gemeente vraagt de scholen een visie op de noodzakelijke onderwijskundige aanpassingen te ontwikkelen.
Goed onderhouden
De huidige schoolgebouwen in de stad Groningen zijn volgens de geldende regels goed onderhouden, technisch en kwalitatief goed. Ze voldoen aan de wetgeving maar zijn qua gebruikswaarde niet ingericht op de toekomst. De gemeente wil graag gebouwen die de gebruikers stimuleren hun innovatieve en creatieve vaardigheden optimaal te ontplooien. Dat vraagt om flexibele schoolaccommodaties waar onderwijs de hoofdfunctie is, maar waar ook ruimte is voor kinderopvang, voor- en naschoolse opvang en bewegingsonderwijs.
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen