AMSTERDAM - De Algemene Onderwijsbond kijkt niet op van het toegenomen aantal zittenblijvers waarover de onderwijsinspectie bericht.
"We zijn de afgelopen jaren hogere eisen gaan stellen, dus dan is het logisch dat meer leerlingen een jaar moeten overdoen," aldus voorzitter Walter Dresscher. "Het beste medicijn tegen dit soort problemen is meer gekwalificeerd personeel dat regelmatig wordt bijgeschoold en de tijd krijgt voor studie."
Binnen het onderwijs is niemand tegen het stellen van hoge eisen. "Maar om die eisen te kunnen waarmaken, moet je investeren. De overheid moet zorgen dat het klimaat in het onderwijs zo goed is dat leerlingen de kans krijgen te groeien," zegt Dresscher. "De praktijk is anders: de middelen zijn beperkt en de werkdruk onder docenten is hoog."
Ruimte voor bijscholing
Personele problemen staan een vlugge daling van het aantal zittenblijvers in de weg. "De problemen met het taal- en rekenniveau van pabo-afgestudeerden wordt pas sinds een paar jaar aangepakt. Omdat niet duidelijk is hoe lang die problemen er zijn geweest, is het noodzakelijk dat iedere leerkracht wordt bijgespijkerd tot het gewenste niveau."
Aanval op de onbevoegdheid
Ook in het voortgezet onderwijs kan het niveau worden aangepakt. Er lopen steeds meer onbevoegde docenten rond in het onderwijs. De laatste jaren nam hun aandeel toe van één op zes naar één op vijf. Vaak gaat het om studenten die hun opleiding nog niet hebben voltooid, of om mensen die wel de papieren hebben voor bijvoorbeeld Nederlands, maar vanwege een nooit gevulde vacature ook Frans moeten geven.
Structurele investeringen
Dresscher roept de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op de negatieve spiraal te doorbreken en met een realistisch plan van aanpak te komen. ‘Proeven met prestatieloon die gedoemd zijn te mislukken dragen daar niet aan bij; ik heb het over structurele investeringen die er voor zorgen dat het hele onderwijs floreert.'
© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen