Normal_tweede_kamer_zetel

AMSTERDAM – In navolging op het waarschuwende artikel waarin Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, de Tweede Kamer wijst op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) dat veel jongeren zich zullen laten afschrikken door het voorstel om de studiefinanciering af te schaffen en te vervangen met een sociaal leenstelsel, laat nu de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) van zich horen.

Op de website van de LSVb vragen ze de politiek hen uit te leggen wat er sociaal is aan een leenstelsel dat 35.000 studenten uitsluit. De gemiddelde studieschuld van studenten bedraagt momenteel al 15.000 euro en dat bedrag stijgt jaarlijks. Met de invoering van een leenstelsel zal dit bedrag verdubbelen, met een enorme schuldenlast tot gevolg.

Daarnaast blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau dat jongeren uit een lagere sociale klasse minder snel gaan studeren omdat hun ouders veelal minder kunnen bijdragen aan de studie. Op die manier brengen grove bezuinigingen op studenten de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in groot gevaar.

De LSVb meent dat de politiek de studenten met de discussie over de langstudeerboete de afgelopen zomer zand in de ogen heeft gestrooid. Daarom daagt de LSVb de politieke partijen uit om voor de verkiezingen van 12 september wel duidelijkheid te geven op het gebied van de studiefinanciering.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen