Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben veel docenten in het hoger beroepsonderwijs last van 'masterstress'. Zij voelen druk om snel een masteropleiding te volgen maar hebben daar eigenlijk geen tijd voor. Dit zou blijken uit een enquête onder vakbondsleden van de AOb, zo meldt de bond.

Het ministerie van Onderwijs heeft afspraken gemaakt met hogescholen over de prestaties in het hbo. In die prestatieafspraken staat onder meer dat er meer docenten met een masterdiploma les zouden moeten geven op het hbo. Voor de meeste hbo-docenten geldt dat zij al een masterdiploma hebben maar dertig procent heeft alleen een bachelortitel. Zij voelen matige tot hoge 'masterstress' om naast hun drukke baan een hoger diploma te halen.

Volgens de cao krijgen docenten voor 75 procent van de studielast verlof en moet de hogeschool de studiekosten betalen. Bij een derde van de 411 respondenten blijkt de school zich niet aan deze afspraken te houden. Ook worden docenten die studeren in ruim veertig procent van de gevallen niet vervangen. Het docententeam moet hun afwezigheid opvangen.

Daarbij komt dat veel docenten het nut niet inzien van een mastertitel als hbo-docent. Een op de drie docenten vindt dat zij met een bachelordiploma ook prima kunnen lesgeven. Het is belangrijker dat er iemand voor de klas staat met recente ervaring in de praktijk, zo antwoord een op de acht van de ondervraagden.

© Nationale Onderwijsgids