![Logo_logo_evangelische_hogeschool](/uploads/article/article_image/28160/logo_logo_evangelische_hogeschool.jpg)
Begin mei liet de Evangelische Hogeschool (EH) weten dat ze te maken had met een dreigend begrotingstekort van 100.000 euro. Binnen enkele weken kwam er veel geld binnen, en inmiddels is bekend dat het tekort meer dan gehalveerd is. Het tekort zou komen door de daling van het studentenaantal. Voor 30 juni is er nog 40.000 euro aan giften nodig om het boekjaar met zwarte cijfers af te kunnen sluiten. Dat meldt EH.
De EH is ongesubsidieerd en heeft jaarlijks ruim 1.000.000 euro aan giften nodig om het onderwijs mogelijk te maken. De verwachting aan het begin van het cursusjaar was dat er totaal ongeveer 900.000 euro aan giften zou kunnen binnenkomen. Begin mei werd bekend gemaakt dat er nog 100.000 euro extra aan giften binnen moest komen om te voorkomen dat de EH dit schooljaar met een tekort afsluit.
Arjan Dekker, hoofd bedrijfsvoering: “We zijn dankbaar dat we in zo’n korte periode zoveel geld mochten ontvangen. Er zijn nu nog een kleine twee weken om de resterende 40.000 euro te werven en we hebben goede hoop dat we het tekort nog verder terug kunnen dringen.”
De oorzaak van de financiële uitdaging ligt voornamelijk in de langdurende politieke onzekerheid rondom de invoering van het nieuwe leenstelsel en de consequenties die dat voor de aanmelding van studenten voor het Basisjaar heeft gehad. Veel studenten besloten niet eerst naar het EH-Basisjaar te gaan omdat ze daarmee nog onder de oude studiefinanciering vielen. Nu het leenstelsel definitief is verwacht de EH dat het studentenaantal weer zal aantrekken.
Het EH-Basisjaar is een oriënterend tussenjaar als voorbereiding op een studie aan hbo of universiteit. Er is ook een EH-Traject, een opleiding van vijf maanden voor jongeren die voortijdig stoppen met hun studie of om andere redenen behoefte aan heroriëntatie op hun toekomst.
© Nationale Onderwijsgids