Ministeries twijfelden op voorhand over project met Indonesische verpleegkundigen

Vier ministeries hadden al vroeg twijfels over een project waarbij Indonesische verpleegkundigen in Nederland stage liepen en werkten. Ambtenaren vreesden dat zij als goedkope arbeidskrachten werden ingezet, maar privétak Avans+ en bemiddelingsbureau Yomema zetten het project toch door. Dit meldt RTV Drenthe.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uitte in oktober 2021 forse kritiek. Ambtenaren noemden het project een manier om buitenlandse arbeidskrachten goedkoop in te zetten. Indonesische verpleegkundigen moesten in Nederland vier jaar een hbo-opleiding volgen, terwijl ze al waren afgestudeerd. Dit zou vooral voordelig zijn voor zorginstellingen, die tegen lage kosten stagiairs konden inzetten.

Tekort aan zorgpersoneel in Indonesië

Ook het ministerie van Volksgezondheid had bezwaren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt namelijk tegen werving uit landen met een tekort aan zorgpersoneel, zoals Indonesië. Toch kwamen 64 van hen naar Nederland in november 2021. Zij werden verdeeld over Zorggroep Drenthe en Woonzorg Flevoland. Twee jaar later bleek dat veel van hen zich voorgelogen en uitgebuit voelden. Velen stopten met het traject en hebben Avans+ inmiddels voor de rechter gesleept.

Avans+, de Brabantse hogeschool achter het project, stopte na de ophef met het aannemen van nieuwe studenten. De school ligt nu juridisch in de clinch met bemiddelingsbureau Yomema.

Boetes

De Onderwijsinspectie bekritiseerde de vrijstellingen en opzet van het studieprogramma. Avans+ verbeterde de opleiding in 2024, maar de meeste verpleegkundigen waren toen al vertrokken. De Arbeidsinspectie onderzoekt nog of er boetes volgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky