(ANP) - Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor een lerarenopleiding is 30 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Oorzaak is de invoering van hogere toelatingseisen, meldde de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag. Het ministerie van Onderwijs had de daling verwacht, stelt het in een reactie.
Vorig jaar begonnen nog 5730 studenten op een van de 25 Nederlandse pabo’s. "De nieuwe toelatingstoetsen voor de pabo hebben een slachting aangericht in de aanmeldcijfers", meldt de AOb. Bij sommige opleidingen halveert het aantal aanmeldingen zelfs, blijkt uit de inventarisatie.
Nieuwe studenten zijn vanaf nu verplicht een toelatingstest te doen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. De onderwijsvakbond zag de daling al aankomen. "Die toetsen zijn zo aangekondigd dat scholieren ze zien als een soort toelatingsexamen. Tel daarbij op dat geen scholier aan de eisen kan voldoen omdat er geen profielen bestaan die overeenkomen met de eisen die worden gesteld", aldus AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.
Het aantal daadwerkelijke inschrijvingen kan afwijken van het aantal aanmeldingen, studenten kunnen zich namelijk bij meerdere opleidingen aanmelden. Ook het ministerie wijst erop dat het nog om zeer voorlopige cijfers gaat. Dat de hogere eisen zouden leiden tot een daling van het aantal aanmeldingen, was verwacht. "De kans op een succesvolle studie is hierdoor groter. We verwachten dan ook dat er minder studenten zullen uitvallen", laat het departement weten.
De extra toetsen zijn bedoeld om het niveau van de toekomstige juffen en meesters op te schroeven. Dat is een wens van de scholen zelf en van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Ook de Tweede Kamer wilde dat. Studenten konden overgangstrajecten volgen.