Hoe creëer je een gezonde toekomstbestendige werkomgeving? Of hoe zorg je ervoor dat de ambitie in de wijk Paddepoel naar ‘Nul op de Meter’ gerealiseerd wordt? Hanzestudenten van verschillende opleidingen werkten binnen Kenniscentrum NoorderRuimte samen aan innovatieve projecten. Ieder vanuit z’n eigen perspectief, maar wel in samenhang met elkaar. Komende donderdag presenteren zij hun resultaten op de Hanzehogeschool Groningen. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
De bundeling van verschillende invalshoeken levert bijzondere resultaten op. Wat is die oogst van het afgelopen half jaar, welke nieuwe kennis is er bij NoorderRuimte opgedaan? Wij laten dit graag zien tijdens het symposium op donderdag 17 januari. Studenten hebben in multidisciplinaire teams gewerkt aan verschillende praktijkgerichte vraagstukken; allemaal vraagstukken binnen de vier NoorderRuimte thema’s Aardbevingen, Duurzaamheid, Gezondheid & Welzijn en Krimp. En ook lectoren en senior onderzoekers presenteren hun oogst.
Tijdens dit Symposium wordt ook het inspiratieboekje voor inwoners van het aardbevingsgebied overhandigd: Versterken en verduurzamen, koppelkansen in het aardbevingsgebied. In het project Koppelkansen hebben inwoners van Appingedam, Kantens, Stitswerd en Loppersum nagedacht over hoe de versterkingsoperatie kan worden benut voor de verduurzaming van de huizen.
Het project werd geleid door twee onderzoekers van het Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen, in samenwerking met drie lokale energiecoöperaties: LOPEC uit Loppersum, Eendracht uit Appingedam en E.I.K. uit Kantens. Resultaat is een boekje met tekeningen, uitleg en praktische informatie over mogelijkheden om je huis naast te versterken, ook tegelijkertijd te verduurzamen. NoorderRuimte hoopt alle inwoners die meegewerkt hebben en ook andere inwoners van het gebied met dit boekje te inspireren. Het boekje komt na afloop digitaal beschikbaar via www.noorderruimte.nl.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids