Studenten willen van Apeldoorn een echte studentenstad maken

Apeldoorn is niet echt een studentenstad waar heel veel gaande is. Toch wil hogeschool Saxion het aanbod in opleidingen in Apeldoorn uitbreiden en op die manier het aantal studenten verviervoudigen. Een studentenwijk bij het spoor is iets dat de gemeente wil creëren. Dat meldt Omroep Gelderland.

Nieuwe studenten maken tijdens een puzzeltocht door de binnenstad kennis met Apeldoorn. Een eerstejaarsstudent vindt het tot nu toe een best gezellige stad.  Studenten die al langer in Apeldoorn studeren, zien echt wel enkele verbeterpunten.

Weinig studentenkamers 

“Een studentenstad is Apeldoorn niet echt”, aldus hbo-student Celine de Koning. Ze is bestuurder van studievereniging Promaître. Te weinig studentenkamers is een reden dat er weinig studenten in Apeldoorn studeren. Veel studenten komen ook niet op de feesten van haar studievereniging omdat ze niet in de stad zelf wonen.

Voorzieningen 

Studenten weten ook lang niet allemaal de weg naar de kroeg of een sportvereniging te vinden, zo stelt De Koning. Studenten van Saxion Hogeschool geven aan dat Apeldoorn veel te bieden heeft, maar dat dit nog lang niet altijd voor iedereen duidelijk is. Studenten moeten weten waar de voorzieningen zijn en wat ze daar kunnen doen.

Uitbreiding hogeschool Saxion 

Saxion wil de komende jaren uitbreiden van 950 naar 2800 leerlingen. Ze willen meer opleidingen aanbieden in bepaalde sectoren. Saxion hoopt daarmee de tekorten op de arbeidsmarkt in Apeldoorn in te vullen.

De hogeschool vraagt de gemeente Apeldoorn dan ook om na te denken over hoe ze van de stad meer een studentenstad kunnen maken. Er zitten veel onderwijsinstellingen in Apeldoorn met verschillende studenten. Volgens wethouder Nick Derks maakt dat het lastig.

Studentenstad 

In het rijtje van studentensteden als Groningen, Utrecht of Rotterdam valt Apeldoorn een beetje buiten de boot. Zo telt Nijmegen, de studentenstad van Gelderland, 50.000 studenten. Toch zal Derks het studentenaanbod in Apeldoorn de aankomende maanden nog actief promoten.

Daarom lopen er vierhonderd eerstejaarsstudenten van Wittenborg, Saxion en Aventus een puzzeltocht door het centrum. Studenten kunnen de stad ook leren kennen via een speciale website.

Een studentenwijk moet straks zichtbaar zijn in het stationsgebied. Daar zitten al een aantal onderwijsinstellingen. Voor studenten moet dat een fijne plek worden om te bivakkeren. In het klaslokaal, maar ook daarbuiten, zo zegt Derks.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk